Mój przyjaciel seler naciowy
Gdybym miała wprowadzić jedną, ale bardzo istotną zmianę do swojego życia, zdecydowałabym się, aby codziennie rano, na czczo, wypijać szklankę soku z selera naciowego!
Co? Sok z selera? Fuj… Ja też miałam takie podejście. Lata temu znajoma miała w domu seler naciowy. I podgryzałago go jako przekąskę. To była wtedy najbardziej modna fit przekąska! Więc spróbowałam i ja… Ale to było najobrzydliwsze co kiedykolwiek miałam w ustach… seler… naciowy… Nawet mi przez myśl nie przeszło, aby kupić sobie seler, zrobić z niego sok i wypić… Ale to przecież takie zdrowe! Słyszałam z każdej stronym! Ale nie… Nie mogłam… Kupił więc go Rafał! Najodważniejszy członek naszej rodziny! I zrobił sobie sok! Wcale nie jest taki wstrętny! Mówił! Da się go wypic! Mówił… Nie byłam przekonana… Rafał pił ten sok z selera codziennie… chyba przez dwa tygodnie. Każdego dnia…
Tyle mniej więcej potrzebowałam, aby zebrać w sobie odwagę i spróbować jeden łyk z jego szklanki… Tak! To był naprawdę okropny sok! Ale na drugi dzień byłam już gotowa, aby wypić całą szklankę soku z selera! Całą! Sama! Picie tego soku nie należało do przyjemnych… za pierwszym razem! Wiesz co się stało za drugim razem? Było mi już go łatwiej wypić. Trzecia szklanka soku, trzeciego dnia, weszła już z łatwością. Sok zaczął mi smakować! Zaczęłam czuć w nim słodycz, zaczęłam czuć w nim słony posmak… zaczęłam czuć w nim ziołowy posmak… zaczęłam wyczuwać różnice w smaku różnych soków z selera… Coś, co było dla mnie nie do przełknięcia na początku, stało się dla mnie smaczne!
Piję już sok z selera od jakiegoś czasu. Codziennie! I już nie mogę się doczekać, kiedy znowu po niego sięgnę!Ogólnie, w mojej diecie jest ostatnio dużo soków, surowych warzyw i owoców. Więc nie wiem zbytnio czy sok z selera na mnie działa w jakiś szczególny sposób. Na pewno moja skóra stała się piękniejsza! Zniknęły z niej niedoskonałości. Potrzebuję też dużo mniej snu, niż wcześniej. Kładę się spać trzy godziny później niż kładłam się zanim zaczęłam jeść głównie na surowo. Mam też dużo więcej siły, aby ogarnąć moją codzienność. Wcześniej, już o 18 marzyłam o pójściu spać.
Teraz mogę spokojnie posiedzieć do północy i nadal być super sprawna intelektualnie i energetycznie. Od kiedy jestem mamą nie mam zbyt wiele czasu dla siebie. Mam go głównie wtedy, kiedy moje dziecko zasypia. A więc chodzenie później spać i wstawanie wcześniej, to dla mnie bardzo ważny bonus, który zagościł w moim życiu po włączeniu do diety świeżo wyciskanych soków.Ale do rzeczy! Co w końcu z tym selerem? Dlaczego seler jest super? Seler naciowy składa się głównie z wody, ma jej 95,4%. Ale to nie jest jakaś tam zwykła woda. To woda, ktora przeszła proces filtracji przez korzenie rośliny. Jest to super ustrukturyzowana żywa woda.
Jeśli ciekawią Cię kalorie, w 100 gramach selera jest ich zaledwie 14. Seler naciowy ma indeks glikemiczny o wartości 32. Ładunek glikemiczny standardowej porcji, czyli 1 łodygi selera, również jest niski i wynosi 0,4 (ŁG = 0,4).A po ludzku? Seler wspaniale mnie nawadnia! Szczególnie, kiedy piję go o poranku. Dla mnie to elektrolitowa bomba! Energia z takiego soku uwalnia się powoli i długo utrzymuje się w ciele.
Jedna łodyga selera (ok. 45 gramow) zawiera 13,19 µg witaminy K, co stanowi 17,6% dobowego zapotrzebowania dla człowieka. Szklanka soku pokryje więc, mniej więcej, dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.Seler obniża ciśnienie krwi, jeśli jest ono zbyt wysokie. Pewien 74-letni mężczyzna miał ciśnienie na poziomie 150/80 mmHg. Nie wprowadził żadnych zmian w swoim życiu, zaczął pić sok z selera. Po 6 miesiącach picia go codziennie jego ciśnienie wynosiło już średnio 118/82 mmHg.Czy sok z selera może pomóc nam w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Może! Z badań na szczurach wynika, że podowanie im ekstraktu z selera znacząco poprawiło ich błonę śluzową żołądka i zadziałało ochronnie w przypadku owrzodzenia.Niweluje on też stany zapalne w ciele, obniża ten zły cholesterol i dostarcza ciału wiele wspaniałych składników odżywczych.
Co w ogóle zawiera sok z selera? Zbadali to! Wzięli pod lupę sok z selera wielu różnych odmian. Znaleziono w nim dużo kwasów fenolowych, flawonoidów, kumaryn, terpenoidów i ftalidów – nazwy trudne, ale np. te ostatnie rozluźniają ściany tętnic i regulują ciśnienie krwi.Kwasy fenolowe mają wiele właściwości. Działają przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo, przeciwmiażdżycowo, antymutagennie i przeciwalergicznie. Kwasy fenolowe hamują wolne rodniki, a więc to, co sprawia między innymi, że się starzejemy. Wolne rodniki w naszym ciele są też jedną z przyczyn nowotworów. Kwasy fenolowe neutralizują już istniejące komórki nowotworowe. Związki fenolowe wyrównują też ciśnienie krwii.
Flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne i zwiększają ich elastyczność, jeśli masz siniaki, lub coś dzieje się z Twoim układem krwionośnym, sok z selera może być bardzo pomocny. Kumaryny mają szerokie działanie terapeutyczne, np. przeciwutleniające, antyproliferacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgruźlicze, przeciwzakrzepowe, hipotensyjne, rozkurczowe i przeciwcukrzycowe. Używa się ich jako środki uspokajające, przeciwbólowe i przeciwwrzodowe.
Są skuteczne w zapobieganiu astmie oskrzelowej i przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc. Pomagają także w osteoporozie. Kumaryny hamują replikację wirusa HIV i potrafą neutralizować wolne rodniki.Terpenoidy mają właściwości bakteriobójcze, przeciwwrzodowe oraz stymulujące układ nerwowy. To wszystkie związki są w soku z selera!!Seler zawiera luteolinę, ktora zmniejsza stany zapalne u osób z astmą alergiczną. Zawiera apigeninę, która zmniejsza stany zapalne w ciele np. w artretyzmie.
Badania na szczurch, którym podawano luteolinę, wykazały, że zmniejsza ona uszkodzenia komórek mózgowych oraz poprawia zdolność uczenia się i wspomaga pamięć. Sok z selera będzie też wskazany dla osób, u których pojawiają się choroby neurodegeneracyjne. Apigenina opóźnia i spowalnia postęp choroby Alzheimera.
Seler przy nowotworach? Luteolina, którą zawiera seler, może powstrzymać wzrost niektórych komórek rakowych. Może również zapobiegać przerzutom. Luteolina zapobiega rozwojowi naczyń krwionośnych dookoła guzów. Luteolina może wzmacniać też działanie leków chemioterapeutycznych, rownocześnie zmniejszając ich toksyczność. Sok z selera zawiera witaminę A, witaminy B-2 i B-6 oraz witaminy C i K, kwas foliowy (witamina B9), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów krwionośnego i nerwowego, chroni też przed anemią.Sok z selera zawiera kwas pantotenowy (witamina B5), który bierze udział w syntezie hormonów np. testosteronu i kortyzolu, neurotransmiterów i niektórych witamin.
W soku znajdziemy również wapń, potas, mangan, sód, magnez, fosfor, elektrolity. A jeśli masz jakieś kłopotu ze snem seler może przyjść z pomocą! Wypij sok z selera i jabłuszka wieczorem, a przekonasz się na sobie.
Jesteś odważna? Jesteś odważny? No to pij sok z selera. Spróbuj go pić chociaż przez 30 dni codziennie, a zobaczysz, co dobrego wniesie on w Twoje życia!
A Ty? Piłaś, piłeś już dzisiaj sok z selera?
Bibliografia:1. Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male. Jennifer D Illes. J Chiropr. Med. 2021 Jun.2. Comprehensive Quality and Bioactive Constituent Analysis of Celery Juice Made from Different Cultivars. Jun Yan et al. Foods. 2022.3. Gastric antiulcer, antisecretory and cytoprotective properties of celery (Apium graveolens) in rats. Tawfeq Al-Howiriny et al. Pharm Biol. 2010 Jul.4. Does celery juice have health benefits? Medically reviewed by Jerlyn Jones, MS MPA RDN LD CLT, Nutrition — By Charlotte Lillis — Updated on February 16, 20235. https://gemini.pl/poradnik/artykul/kwasy-fenolowe-jakie-maja-wlasciwosci/ dostęp: 25.5.2023r. 6. Malinowska M., Bielawska K., Cyuńczyk M., Wpływ kumaryn na organizm człowieka. Bromat. Chem. Toksykol., 2014, XLVII, 2: 213–221.7. Malinowska M., Bielawska K., Metabolizm i właściwości antyoksydacyjne kumaryn. Bromat. Chem. Toksykol., 2013, XLVI, 3: 393–403.8. Narges Hedayati i wsp.: Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res, 2019, 33(12), 3040-3053.9. Wesam Kooti i wsp.: A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med., 2017, 22(4), 1029–1034.